saganaki1a 1
23 Απρ

Με την λέξη σαγανάκι πολλές φορές εννοούμε τον ελληνικό τρόπος μαγειρέματος τυριού στο τηγάνι, από αυτό πήρε και το όνομα του. Αρχικά σαγανάκι μαγειρεύαμε μόνο με κεφαλοτύρι, από την δεκαετία του ’90 και μετά αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε και άλλα τυριά. Σήμερα συνήθως χρησιμοποιούμε σκληρά τυριά, όπως το κεφαλοτύρι, το κασέρι και την γραβιέρα, άλλες φορές χρησιμοποιούμε μαλακότερα, όπως την φέτα ή το μανούρι.

Κατά τόπους θα δούμε πως το τυριού σαγανάκι έχει διάφορες εκδοχές. Στα ελληνικά εστιατόρια το κλασικό σαγανάκι είναι το κεφαλοτύρι, ενώ οι μάγειρες δεν σταματάν την φαντασία τους σ αυτό, θα δούμε και άλλα τυριά, όπως φέτα, μανούρι, ταλαγάνι (χαλούμι), γραβιέρες, καπνιστό τυρί, γαής τυρί κ.α. Στο εξωτερικό συναντάμε διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα στα ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας χρησιμοποιούν την παναρισμένη φέτα, ενώ στα ελληνικά εστιατόρια του Σικάγο χρησιμοποιούν κασέρι που το σβήνουν με ούζο και στο φλόγα που βγάζει όταν το ρίχνουν φωνάζουν «όπα», σε πιο σύγχρονη εκλεπτυσμένη εκδοχή θα δούμε να χρησιμοποιούν το μανούρι.

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που στο Τυροκομείο Αρβανίτη βγάλαμε εξειδικευμένο τυρί με την ονομασία Σαγανάκι για πρώτη φορά. Η ιδέα προέκυψε στο συσκευαστήριο της εταιρείας. Εκεί που τρίβαμε το κεφαλοτύρι αφήναμε κομμάτια κεφαλοτυριού στο σημείο της μηχανής που ζεσταινόταν και μετά τα τρώγαμε. Αυτή ήταν η σπίθα να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο μ αυτό το τυρί.

Πολλές φορές όταν τηγάνιζες το κεφαλοτύρι έλιωνε. Τί κάναμε; Παράγαμε κεφαλοτύρι με λιγότερη υγρασία και το κάναμε τετράγωνο ώστε να κόβετε φέτες ίσου πάχους για να μαγειρεύεται ομοιόμορφα. Επίσης, το τυρί σαγανάκι πλέον μπορούσε να ψηθεί και στην σχάρα, χωρίς να λιώσει. Πολύ πρακτικό και νόστιμο για μπάρμπεκιου.

Η γέννηση αυτού του τυριού θεωρείτε επιτυχία, μιάς και εκ τότε πολλές είναι οι εταιρείες που έβγαλα αντίστοιχο τυρί που το ονομάζουν έτσι. Προσοχή όμως όταν επιλέγετε τυρί σαγανάκι να είναι τυρί από φρέσκο γάλα, όπως το Σαγανάκι Αρβανίτη, και όχι απομίμηση (είτε με ανακατεργασμένα τυριά είτε εισαγόμενα τυριά με ελληνικό όνομα) αυτού όπως πολλές φορές βλέπουμε στα ράφια. Στην τελική γεύση και στο σωστό ψήσιμο το καλό τυρί πάντα ξεχωρίζει.